top of page

Mýtus 36 — Zaškrcovadlo se musí po 20 minutách povolit.

Jak to celé vzniklo?


Dříve se zaškrcovalo opravdu hodně a metoda „dočasné zaškrcovadlo“ existovala, dnes je tomu však úplně jinak. Zaškrcování končetiny je extrémní metodou, kterou není radno používat jako první možnost zástavy masivního krvácení.


"Když už se pro škrtidlo jednou rozhodnete, už jej nepovolujte, to laikům zkrátka nepřísluší."


Povolování škrtidla —  proč to nefunguje?


Během zaškrcování se v uzavřené části končetiny hromadí toxické látky. Proč tomu tak je? Do končetiny chybí volný přítok krve, ale i její odtok do zbytku těla. Jak určitě víte, jednou z funkcí krve je transport zplodin metabolismu. V zaškrcené končetině ale není volný tok krve, a tak se toxické látky v končetině nadměrně hromadí.


Je tedy jasné, že pokud byste se rozhodli škrtidla povolit, tak se veškeré toxické látky dostanou zcela volně do krevního oběhu zraněného. A to samozřejmě může být pro celý organismus problém….


Povolování škrtidla je poměrně složitým procesem, který provádí zdravotnický personál a rozhodně nepatří do rukou laiků v rámci první pomoci.


Jak je to správně?


Jde-li o masivní krvácení, vždy vytočte 155.

Pokud potřebujete zastavit masivní krvácení, pak metodou první volby jsou prsty do rány.

  • Jde o tlak prstů v rukavici přímo do krvácející rány.

  • Ano v rukavici — vaše zdraví je to nejdůležitější. Nezapomínejte si nasadit rukavice kdykoli se chystáte manipulovat s druhým, jenž krvácí.

  • Dobré je použít i nějakou savou vrstvu, přes kterou do rány tlačíte.

Pokud tlak prstů do rány udržíte a krvácení už dále neprosakuje nebo nemusíte zraněného opustit (třeba dojít otevřít zamčené dveře záchranářům), pak metodu prstů do rány neměňte.

Ne každé masivní krvácení musí v laické první pomoci skončit obvazem.


Vytvořte tlakový obvaz pokud:

  • musíte zraněného opustit,

  • nejste-li schopni tlak na ránu udržet nebo

  • rána nadále krvácí.


Použijte buď jeden dostatečně kvalitní hotový obvaz či dvě obyčejná hydrofilní obinadla. Jedno stočené zatlačte do krvácející rány, druhým pevně utahujte a fixujte první obinadlo. Tlakový obvaz je třeba pořádně utahovat, špatně naložený obvaz by mohl krvácení ještě zhoršit. Pokud tato tlaková vrstva masivně prosakuje, pak přiložte další ve stejném složení.


Až v případě kdy protéká druhá vrstva tlakového obvaz, naložte škrtidlo. To by mělo být dostatečně široké a pružné, nejlépe to z lékárničky. Nepoužívejte například tkaničky od bot, ty účel absolutně nesplní.


Jak přiložit škrtidlo:

  • Naložte jej nejlépe přes jednu vrstvu oblečení (košili, triko, kraťasy).

  • Ne přímo na holou kůži.

  • Nikdy škrtidlo nepřikládejte na kloub nebo do jeho okolí.

  • Umístěte jej na střed  paže nebo střed stehna.


Důvodem jsou anatomické poměry — na předloktí a bérci jsou kosti dvě, zatímco paže a stehno má jen jednu kost. Škrtidlo by tak na předloktí a bérci krvácení jen zhoršilo. První tři otáčky škrtidla výrazně utahujte a zbytek škrtidla již jen obmotávejte. Máte-li po ruce propisku či fix, čitelně vyznačte přesný čas naložení škrtidla, a to ideálně do okolí na neporaněnou kůži. Je to totiž důležité pro následnou léčbu. Zaškrcenou končetinu můžete také chladit – vždy ale přes textilní vrstvu, využít můžete cokoliv z mrazničky.


Více o použití škrtidla se dočtete třeba tady: Mýtus - Masivní krvácení je třeba zastavit škrtidlem.

krvácení z nosu

První slepice nebo vejce?


Zaškrcování většinou není metodou první volby (až na výjimky). Vždy jako první udělejte tlak na ránu nejlépe v rukavicích.


Je nutné zmínit, že aktuálně ve světě doporučovanou metodou zastavování masivního krvácení je použití turniketu - taktického škrtidla (Guidelines 2020). Turniket se používá při život ohrožujícím krvácení krvácení na končetinách.


Pokud turniket máte, pokuste se nejdříve zastavit krvácení tlakem do rány. Pak aplikujte neprodleně turniket.


Pokud turniket nemáte platí postup: Prsty do rány, tlakový obvaz, škrtidlo nebo improvizované škrtidlo.


V naší české kotlince je nošení turniketu civilisty stále tak trochu fantasy než realita. Proto i na našich kurzech doporučujeme primárně postup výše zmíněný. V případě, že turniket máte nebo aktivně nosíte, doporučujeme se s ním pořádně naučit. Obsluha turniketu není úplně jednoduchá. Nepoučenému nadšenému laikovi by se mohlo stát, že než turniket rozmotá a nastaví, poraněný ztratí kritické množství krve.


Výjimkami jsou amputace ruky nebo nohy či otevřená zlomenina s masivním krvácením. V těchto případech krvácení jiným způsobem než zaškrcením často zastavit nejde.


Na všech našich kurzech si můžete zástavu masivního krvácení vyzkoušet, a to jak jinak než v realistických modelových situacích. Dostanete celistvé informace o tom, kdy a jak máte škrtidlo správně použít, abyste to už nikdy nespletli.




masivni_krvaceni_kurz_prvni_pomoci_zazitkem_praha_prpom


2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Invité
11 mai

Bože to snad ne :( 50 léta první pomoci stále. Jaký extrém? Jaké prsty do rány? Vy jste se snad úplně zbláznili ne? Celosvětově je první volba zástavy masivního krvácení právě zaškrcení, jen ČK stále opakuje, že škrcení je špatné. Proberte se už je rok 2024 a tyto rady o nezaškrcování jsou mimo a to hlavně v podmínkách ČR, kde ZZS přijede a když tak přehodnotí zaškrcení. Zaškrcení není žádný extrém, je to první volba, nejjednodušší způsob a moderní první pomoc na celém světě - koukněte třeba na : STOP THE BLEED. Předělejte si guidelines v souladu s moderními celosvětovými postupy a nepapouškujte postupy ČK a lékařů z tepla nemocnic. Děláte prospěšnou činnost, tak se zajímejte i o to c…

J'aime
PrPom
PrPom
29 mai
En réponse à

Zdravíme milý hoste :-) Moc díky za tuhle reakci. Musíme uznat, že náš slovník v článku byl trochu extrémní. Zároveň všechny články na webu aktuálně prochází revizí, včetně tohoto. Slovník, formát i některé rady jsme již revidovali.


Je pravda, že aktuální Guidelines radí použít turniket. Nicméně pouze při život ohrožujícím krvácení a pouze na končetinách! Je možné, že ve světě je turniket běžnou praxí. U nás v Čechách ale ze zkušenosti víme, že tomu tak není. Stále ještě se snažíme vysvětlit veřejnosti základy jako nošení rukavic vždy a všude. I s tímto vědomím a zkušenostmi z praxe píšeme články tak, aby byly přínosné a prakticky využitelné. Turniket jsou stále ještě spíše doménou vojáků a nadšenců.


Nicméně, jak bylo zmíněno, článek…

J'aime
bottom of page